Spam en vervuiling in Google Analytics

Het is gelukt!
We hebben een methode ontwikkeld waarmee de spam referrals uit de Google Analytics resultaten worden verwijderd.

We beseffen ons dat deze zin niet bij iedereen een zucht van verlichting geeft of zelfs begrijpelijk is, dus we leggen het wat beter uit.

Wat is er aan de hand?

Google Analytics brengt gedetailleerd in kaart hoe bezoekers op uw website komen en hoe ze zich op uw website gedragen. Deze informatie geeft dus belangrijke inzichten in hoe uw website gevonden en gebruikt wordt door (potentiële) klanten en wat er goed en misschien minder goed gaat met de website. 
Een belangrijke voorwaarde is dan wel dat de cijfers die we zien in Google Analytics kloppen en een goed beeld van de realiteit geven en daar is een probleem ontstaan. 

Eén van de dingen die Analytics meet is vanaf welke andere websites bezoekers komen. Wanneer er dus een link naar uw website op een andere website staat dan wordt dit door Analytics geregistreerd. Handig om te zien welke websites bezoekers naar uw website genereren, op welke websites uw (potentiële) klanten zitten, of een banner op een bepaalde website inderdaad werkt etcetera. 
In Analytics worden deze andere website onder de noemer "referrals" opgeslagen. 

Nu hebben Spammers en andere boefjes dit ontdekt en misbruiken uw referrals. Het hoe en waarom zullen we hier niet uitleggen, maar het gevolg is dat er veel "onechte" bezoekers naar uw website komen en dit vervuilt de Analytics gegevens.

U sprong misschien al een gat in de lucht door een plotselinge toename van het aantal bezoekers maar de kans is groot dat dit dus de onechte referrals betreft. In werkelijkheid zijn er dus minder bezoekers.
Het heeft daarnaast ook invloed op het bouncepercentage. De onechte bezoekers komen op uw website en verdwijnen direct weer wat het bouncepercentage dus verhoogt. Ze zijn er ook maar een aantal seconden waarmee ze ook de gemiddelde bezoekerstijd omlaag halen.

Kortom, een vervelende ontwikkeling die bij sommige websites de statistieken onacceptabel begonnen te vertekenen.

De oplossing

We hoopten dat Google dit probleem zou oppakken en oplossen maar omdat dit tot op heden niet is gebeurd hebben we het heft in eigen handen genomen. We hebben filters geschreven, getest en toegepast die alle spam referrals uit de Analytics filteren. 
Wanneer u het 7U CMS gebruikt, hoeft u hier verder niets voor te doen. Wij zullen deze filters periodiek bijwerken en ze worden automatisch toegepast. 
Mocht u een website hebben die niet aan het 7U CMS is gekoppeld maar wel het referral probleem heeft, informeer dan bij ons naar de mogelijkheden via info@7u.nl 

We hopen dat we onze blijdschap duidelijk hebben kunnen maken en dat u er ook blij mee bent. Wanneer u nog vragen heeft dan beantwoorden we die graag. 

share

Niels Bartels
Frank Tibben

meer SEO

Niels Bartels - 7u Digital Originals

SEO - Ranking speerpunten

SEO