Magento Logo

Wat is Magento?

Wanneer je een webshop wilt beginnen zijn er diverse keuzemogelijkheden om de webshop in te realiseren. 7U heeft na lang zoeken en testen een overtuigde keus gemaakt voor Magento. In dit artikel willen we graag uitleggen wat Magento is, wat de voor- en nadelen zijn en of het misschien wel iets voor jou is.

Magento is het populairste webshop systeem van dit moment. Magento biedt het complete pakket, van online betaalkoppelingen, tot voorraadbeheer, facturatie, meertaligheid, meerdere valuta en ga zo maar door.

Magento is ontwikkeld door Varien en heeft een open-source / community editie. Voor de echte grote retailers is het ook mogelijk om een enterprise editie te gebruiken. De enterprise editie is in feite voor grote webshops waarvoor een Service Level Agreement (SLA) een must is.

Hoe populair is het eigenlijk?

Heel populair! Magento werd gelanceerd op 31 maart 2008 en had in oktober al een half miljoen downloads. Aan het einde van 2008 had Magento al meer dan 60.000 actieve community members.

Vier jaar later, 2012 draaide 26% van alle webshops op Magento werd de community editie maar liefst 4 miljoen keer gedownload en het ziet er naaruit dat Magento ook in 2013 nog een behoorlijke groei in het voorruitzicht heeft.

Wat zijn de voordelen van Magento

Magento bevat 'out of the box' ontzettend veel mogelijkheden en functionaliteiten. We hebben de belangrijkste voordelen even op een rijtje gezet:

  • Grote community en dus veel antwoorden op vragen;
  • Architectuur: Hoewel het een enorme leercurve is voor programmeurs, is praktisch alles mogelijk (mits je voldoende ontwikkeltijd hebt);
  • Heel veel functionaliteit (voorraad, multistore's, meerdere talen, valuta, met kerst een andere skin / ontwerp? vrijwel alles is er);
  • Extensies: Functionaliteit die nog niet in Magento zit is vaak te vinden in de vorm van extensies / plugins (sommige zijn gratis en sommige zijn betaald).

Wat zijn de nadelen van Magento

Magento is helaas niet de heilige webshop graal en kent ook de nodig nadelen:

  • Voor shop-eigenaren kan het soms even wennen zijn voordat ze alle mogelijkheden ontdekt hebben. Door alle mogelijkheden heb je ook kans om overweldigd te raken. Dit wordt wel weer gecoverd door de community (kan je iets niet vinden? Even Googlen en je vindt het over het algemeen wel);
  • Het platform is erg zwaar. Wij bieden specifieke Magento hosting aan en dat is ook wel noodzakelijk. We raden het af  om een grotere webshop te hosten op een (goedkoop) account dat hier niet op is ingericht;
  • Ontwikkeling kan prijzig zijn. Het programmeren binnen Magento (ondanks de uitbreidingsmogelijkheden) kan intensief en tijdrovend en daardoor ook vaak duur zijn.

Is Magento ook geschikt voor jou?

Dat hangt natuurlijk van jouw persoonlijke situatie af. Heb je een grote of kleine shop voor ogen? Zijn mogelijkheden voor facturatie en voorraadbeheer van belang? 

7U heeft veel ervaring met Magento, maar ook met andere oplossingen. Wil je een vrijblijvend advies of meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.

share

Niels Bartels

meer Internet trends

Responsive websites ook voor wearables?

Bootstrap front-end framework
Niels Bartels - 7u Digital Originals

Wat is Bootstrap?

Niels Bartels - 7u Digital Originals

Mobile First!

Niels Bartels - 7u Digital Originals

Responsive design

Internet trends